Slunka obecná

Jednou z nejpozdněji objevených ryb našich vod je slunka. Zároveň je i nejmenším druhem našich ryb. Ač svým zařazením do seznamu českých ryb mohla zvýšenou měrou zajímat přírodopisce, je dosud velmi málo poznatků o jejím životě.

Typickým znakem slunky je krátká, postranní čára, táhnoucí se jenom po 8 – 12 prvních šupinách za skřelemi. Po prudkém sestoupení od hlavy končí nejdále v první pětině délky těla.

Tvarem těla se podobá slunka značně malé oukleji obecné. Tlamka má z profilu strmě vzhůru rozeklanou, otvor ústní je horního postavení, hlava malá, tupě zakončená. Dolní čelist zapadá do žlábku čelisti horní. Tělo je protáhlé, ze stran silně zploštělé, břicho vytváří ostrý kýl. Šupiny slunky jsou výrazné, ale lehko opadají.

H 3/8, P 1/13, B 2/8, Ř 3/11 – 13, O 19,

Š 7 – 8 (48 – 50) 4, Špč 8 – 12, Zp 4 – 5, někdy i ve dvou řadách.

Hřbet slunky je olivově zelený nebo šedozelený. Ostrým rozhraním přechází obvykle v stříbřité boky zahrávající kovovým, modrým pruhem, který odděluje od barvy hřbetu úzký, nazlátlý proužek.

V českých vodách je slunka dosti rozšířena, převážně však jen v stojatých, zejména v některých jihočeských rybnících. Ale je také hojná v jihomoravských lužních tůních dyjské oblasti, osvěžovaných novou vodou jenom za povodní.

Dorůstá jen 6 – 8 cm délky a několika gramů váhy, takže je nejmenší naší kaprovitou rybou.

Tře se v dubnu a květnu na místech silně zarostlých, upevňujíc jikry v páskovitých shlucích. Samice lze podle Štědroňského rozlišit od samců podle přítomnosti dvou bradavek, obkličujících vyústění řiti a pohlavního otvoru (v roce 1931 je zobrazil Vladykov). Samci mají v době tření třecí vyrážku.

Neohrožují-li slunku dravé ryby, dovede se úžasně rozmnožit, což je nevítané v třecích kaprových rybnících, kde ubírá množství potravy kapřímu plůdku a může ohrozit podle pozorování Padubského i útlý kapří plůdek. Candáti ji s oblibou pro její malé rozměry a štíhlé tílko uchvacují a i při sportovním lovení okounů je oblíbenou nástražní rybkou. Na Třeboňsku ji místy po lovech zapékají do těsta a požívají, neboť je možné získat ji ve velkých množstvích.

Odpovědět